Back to basics! Aika palata Hallitustyön perusasioihin

– Kun yritysten viime vuosi kului pinnalla pysyessä, viimeistään nyt on käärittävä hihat ja ryhdyttävä suunnittelemaan tulevaisuutta, sanoo Suomen vaikutusvaltaisin hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae. Hän on kääntänyt katseensa tiukasti eteenpäin ja suosittelee samaa muillekin.

TOP 3 -lista hallitustyön ajankohtaisimmista tehtävistä

– Selkeä ykkönen on tietenkin fokuksen suuntaaminen bisneksen kehittämiseen ja tulevaisuuden kasvuun. Kasvua voi tarkastella kahdesta suunnasta: mistä kasvu on tullut tähän asti ja mikä on vastuullisuuden merkitys kasvun ajurina tästä eteenpäin? Jos yritys ei ole pohtinut omaa vastuullisuuttaan, nyt on korkea aika.
Toisena on organisaation ja tiimien tarkastelu: onko yrityksessä oikeat henkilöt oikeissa paikoissa?
– Kriisissä ei mietitä kokoonpanoja, koska kaikkien on äyskäröitävä. Arvioinnin aika tulee jälkikäteen: Keitä kuuluu hallitukseen, keitä on operatiivisessa johdossa? Ovatko kokoonpanot sopivat tulevaisuuden tavoitteisiin nähden? Sopivuuksien arvioinnin perspektiivinä pidän 3–5 vuotta.
– Organisaation miehityksen säännöllinen arviointi pitäisi olla itsestään selvää, organisaatiohan on johdettu sanasta orgaaninen, aina liikkeessä. Itse ajattelen organisaatiota puuna oksineen ja alati liikkuvine lehtineen.
Kolmanneksi on päätettävä, missä suhteessa ja miten yrityksessä tehdään lähi- ja etätyötä.
– Työskentelytavan valintaa ei voi jättää itse kunkin päätettäväksi; sellainen ei vain toimi tiimityössä.
– On selvitettävä, miten esimerkiksi hybridityö toteutetaan käytännössä ja kuinka säilytetään uusien työtapojen vauhti ja tuottavuus, jotta ei vajottaisi takaisin dinosaurusaikaan.

Hallitukseen, mutta ei millä hinnalla hyvänsä
Sanna Suvanto-Harsaae oli pienten lasten äiti, kun hänelle tarjottiin paikkaa kattaustuotteita valmistavan Dunin hallituksesta. Empiessään hän muisti entisen esimiehensä sanat: hallituspaikasta ei kannata ikinä kieltäytyä, sillä työssä oppii hurjan paljon.
– Sanon samalla tavoin sillä lisäyksellä, että ei hinnalla millä hyvänsä. On arvioitava hallitustyöskentelyä suhteessa omaan elämäntilanteeseen ja omiin arvoihin. Jos kaikki osuu kohdalleen, hallitustyöstä saa hienoa ja monipuolista oppia, kuten minulle on käynyt.
Suvanto-Harsaaeta sanotaan Pohjoismaiden tunnetuimmaksi hallitusammattilaiseksi. Hän on mukana useiden yritysten hallituksissa puheenjohtajana tai jäsenenä. Lista on vaikuttava: BoConcept, Posti Group, TCM Goup, Orthex, Anora Group, Harvia, Nordic Pet Care, Elopak, Broman...
– Hallitustyöskentelyssä on koko ajan tähdättävä siihen, että hallituksesta saadaan irti parasta. Se on siis enemmän kuin yhtiön hallinnointia ja operatiivisen johdon haastamista. Fokus on tulevaisuudessa.
– Pysyäkseni iskussa pidän silmäni ja korvani auki. Sisäinen draiverini on uteliaisuus, jota ruokin lukemalla päivittäin talousalan tutkimuksia ja julkaisuja, hankkimalla tietoja trendeistä, luennoimalla sekä boostaamalla itseäni uusille aloille.

Tutustu HHJ-kokonaisuuteen!

Teksti Päivi Eskelinen
Kuva Posti Group Oy