Rohkeasti kohti hallitusammattilaisen uraa

Innovation Homen perustajaosakas Petra Erätuli-Kola työskentelee advisorina, hallituksen jäsenenä sekä muutamien startupien, muun muassa Nooflab Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Kiipeilyä harrastanut Petra vertaa yrityksen toimitusjohtajan työtä vuorelle nousemiseen.
– Olin Innovation Homen toimitusjohtaja yli seitsemän vuotta. Kokemuksesta voin sanoa, että kansainvälisen kasvuyrityksen arjessa eteen nousee jatkuvasti vuoria tai vähintään kukkuloita kiivettäväksi. Joskus niiden ylittäminen on helppoa, mutta monesti aika vaikeaa. Silloin auttaa, kun yhtiössä on osaava ja ammattitaitoinen hallitus.
Omaa suoriutumista helpottaakseen Petra tutustui HHJ-koulutuksiin ja osallistui ensin HHJ-kurssille.
– Halusin kehittää yrityksemme hallitustyöskentelyä ja toisaalta tietää lisää hallituksen vastuista ja velvollisuuksista. Toimitusjohtajan työ on välillä yksinäistä, joten kaipasin myös verkostoja sekä vertais- ja sparraustukea.
HHJ-kurssia seurasi HHJ-tutkinto ja sen jälkeen Petra kävi HHJ puheenjohtajakurssin.
– Se lisäsi ymmärrystäni hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan erilaisista rooleista. Mielestäni kaikista HHJ-koulutuksista olisi hyötyä toimitusjohtajille, sillä ne avaavat hyvin hallituksen ajattelua. Suosittelen lämpimästi, hän sanoo.

”Hallituskokemusta satojen vuosien edestä”

Lokakuussa 2022 alkanut, historian ensimmäinen HHJ Pro oli hieno kokemus. Petra kiittää koulutuksen sisältöjä ja niiden sovellettavuutta sekä ohjelmassa syntynyttä verkostoa. Ohjelman toteutus internaattina antoi rauhan keskittyä itse asiaan.
– Ja ryhmä, se oli huikea! Se sisälsi hallituskokemusta satojen vuosien edestä. Puhuimme ja sparrasimme toisiamme. Erityisen vaikutuksen minuun teki ihmisten avoimuus ja halu jakaa omaa osaamistaan muille.
Petran HHJ Pro -lopputyö käsittelee HR-osaamista osana hallitustyöskentelyä.
– HR-taustaisena näen, että inhimillisten arvojen huomioiminen hallitustyössä tukee hyvän tuloksen tekemistä. Uskon myös, että erilaisilla osaamisilla, diversiteetillä ja taustoilla on tulevaisuuden hallitustyöskentelyssä etua. Hallituksissa voisi olla jopa erilaisia hallitusjäsenten asiantuntemukseen perustuvia rooleja, jolloin hallituksen tiedot olisivat päivitettävissä nopeasti.

Kova into auttaa alkavia yrittäjiä

Omaan hallitusammattilaisen profiiliinsa Petra liittää arvojohtamisen.
– Menestyvää bisnestä ja hyvää tulosta voi tehdä asiakkaat, työntekijät ja vastuulliset arvot edellä. Lisäksi unelmoin auttavani varsinkin kasvu- ja naisyrittäjiä.
– Oma matkani toimitusjohtajana on ollut vaiheikas ja vauhdikas. Avasimme viidessä vuodessa yhdeksän coworking-paikkaa kannattavasti, vaikka mukaan sattui myös maailman tilanteesta johtuvasti haastavia vuosia. Teimme myös rohkean loikan etätoimistojen maailmaan ja nyt meiltä löytyy jaettavat toimistot Espoosta, Helsingistä, Tampereelta, Leviltä, Singaporesta ja Los Angelesista. Viime vuonna ylitimme parin miljoonan liikevaihdon. Tekemisen takana on hurjasti työtä.
– Minulla onkin kova into auttaa muita yrittäjiä. Totta kai tekemällä ja kokemalla oppii, mutta koska kasvuyritykset käyvät läpi samanlaisia vaiheita, joskus harha-askelia voi välttää kokeneempia kuuntelemalla. Myös kannustaminen ja rohkaiseminen voivat auttaa vaikeiden vaiheiden yli.

Teksti Päivi Eskelinen