HHJ-koulutus ja HHJ-tutkinto
– juuri sopiva match!


Kun Hanna Kivelä muutti viime syksynä Irlannista Suomeen neljän Googlen palveluksessa vietetyn vuoden jälkeen, paluu hallitustyöhön alkoi houkutella.

– Ulkomaan vuosieni alussa kuuluin viestintäyritys Ellun Kanojen hallitukseen. Palattuani ajattelin, että nyt olisi sopiva hetki pohtia ja punnita omaa hallitusosaamistani, myös Säästöpankkiryhmän ja Plugit Finlandin hallituksessa työskennellyt Kivelä kertoo.

Vaihtoehtoja oli useita. Lähteäkö suorittamaan jotakin pitkää, useita kuukausia kestävää ohjelmaa vai valitsisiko HHJ-koulutuksen ja suorittaisi sen päälle HHJ-tutkinnon? Jälkimmäinen vei voiton.

– Olin seurannut HHJ-koulutusta jo kauan sivusta, ja HHJ-tutkinnon suorittaneita putkahteli esiin tuttavapiiristäni. Kaikki kertoivat HHJ-kokonaisuudesta pelkkää hyvää, joten arvelin, että tästä saan sen, mitä tarvitsen. Niin kuin sitten sainkin.

Hyvän maineen lisäksi HHJ-koulutusta puolsi tehokas ajankäyttö. Koulutus sujahti Kivelän kalenteriin loppusyksyksi, ja HHJ-tutkinnon hän teki keväällä.

Tutkinto oli Kivelän tavoitteena alusta lähtien.

– Halusin ilman muuta varmistaa, että opitut asiat tulevat myös arvioiduiksi tutkinnon avulla. Koko HHJ-tutkinto oli arvokas matka aiemman hallitus- ja omistajakokemuksen peilaamiseen ja näkemyksen syventämiseen hyvästä hallitustyöstä. Etenkin selkeän omistajastrategian merkitys yrityksen strategian ja suunnan selkärankana jäi mieleeni hyvin.

Tammikuussa Hanna Kivelä aloitti it-yritys Fujitsun toimitusjohtajana ja myöhemmin keväällä hän aloitti Lindström Groupin hallituksessa.

Monimuotoisuus ruokkii bisnestä

– Kestävä kehitys on vahva arvo Fujitsulle, kuten se on myös minulle. Kasvoin ajatukseen Irlannissa, missä kestävä kehitys otetaan hyvin vakavasti. Tämä näkyi yksittäisten ihmisten konkreettisina tekoina, kuten viikonloppujen roskatalkoina meren rannalla.

Toinen Kivelälle tärkeä asia on diversiteetin, monimuotoisuuden, edistäminen.

– Se ohjaa työtäni, pyrin tässäkin ennen kaikkea tekoihin. On tehtävä edelleen työtä, jotta naisten osuutta saadaan kasvatettua teknologia-aloilla. On edistettävä monikulttuurisuutta. Eri kulttuureista tulevia ja eri tavoin ajattelevia ihmisiä on rohkeasti saatettava toimimaan yhdessä. Rekrytoitaessa on valittava tehtäviin soveltuvin, mutta samalla on huolehdittava, että hakijoissa on riittävä otos erilaisuutta.

– Luvuilla on osoitettu, että yritys, jossa miesten ja naisten määrä on tasapainossa, kasvaa nopeasti, mutta yritykset, joissa on kulttuurista monimuotoisuutta, kasvavat tätäkin nopeammin. Diversiteetin etu on siten osoitettavissa kylmillä tunnusluvuilla, eli monimuotoisuus ei ole vain oikein, se synnyttää myös parempaa bisnestä.

Oikeita kysymyksiä oikeissa kohdissa

Viime maaliskuussa Hanna Kivelä liittyi Lindström Groupin hallitukseen.

– Haluan tuoda hallitustyöhön ymmärrystä digitaalisesta osaamisesta ja transformaatiosta sekä soveltaa kasvuhakuisen, kansainvälisen liiketoiminnan johtamiskokemustani. Koen, että hallitustyöskentely on myös yrityksen auttamista oivaltamaan jotain uutta. Herätteitä voi antaa kysymällä oikeita kysymyksiä oikeissa kohdissa.
Kivelän mukaan teknologian ymmärtämisen pitäisi olla hallituksille jo perusasiaa.

– Kaikki bisnes on nykyään myös teknologiabisnestä, ja nämä kaksi asiaa pitää osata yhdistää oikein.

– Riippuu tietenkin yrityksestä, mitä se teknologialla tekee, mutta on erittäin tärkeää, että hallituksessa käydään aiheesta syvää keskustelua. Hallituksella on oltava kykyä arvioida teknologian mahdollisuudet. Mikä on yrityksen 5G / IoT -strategia, onko tarvetta tekoälylle, miten robotiikka ja automaatio voivat parantaa liiketoimintaa?

Hanna Kivelä sanoo, että toistaiseksi hallitustyö Lindströmillä riittää.

– Minulla on uusi, vastuullinen päätyö, ja olen oppinut, ettei kannata ahnehtia liikaa. Ehkä myöhemmin on mahdollista mennä mukaan toiseenkin hallitukseen, mutta nyt ei ole kiire. Noudatan Kirsti Paakkasen neuvoa: sen minkä teet, tee hyvin.


Teksti Päivi Eskelinen