Sukupolvenvaihdos – miten ihana syy kehittää hallitustyöskentelyä!

– Oli mahtavaa jakaa ajatuksia ja kokemuksia HHJ-kurssilla muiden perheyrittäjien kanssa ja havaita, miten samanlaisten asioiden kanssa painiskelemme arjessa, Anni Karppinen sanoo.

Ylöjärveläisessä hydraulisiin laitteisiin erikoistuneessa Dynaset Oy:ssä on vauhti päällä. Yhtiössä on viritetty hallitustyöskentelyä viime vuodet määrätietoisesti HHJ-kurssin ja Perheyritysten liiton tuella.

Vuonna 1986 Dynasetin perustanut ja sitä vuosikymmenet luotsannut Reijo Karppinen teki vuosi sitten tilaa työnsä jatkajille.

– Reijo ei jäänyt välitilaan tarkkailemaan, vaan siirsi vastuun yhtiöstä heti seuraavalle sukupolvelle, kertoo Anni Karppinen. Hän ja veljensä Atte Karppinen ovat nykyään yhtiön pääomistajat. Anni työskentelee Dynasetin toimitusjohtajana, ja Atte johtaa yrityksen varustelu- ja huoltotoimintaa.

Asiat eivät tietenkään tapahtuneet kertarytinällä, vaan sukupolvenvaihdosta valmisteltiin kaikessa rauhassa. Samalla mietittiin Dynasetin hallitustyöskentelyä. Se ei ollut kovinkaan aktiivista, sillä operatiivinen toiminta on haukannut ajankäytöstä aina leijonanosan.

– Minun ja Aten kokemukset hallitustyöstä olivat vaatimattomat, ja tarvitsimme ihan käytännön neuvoja raamittamaan kokouksiamme. Halusimme siis muutosta, mutta emme oikein tienneet, miten se tehtäisiin.

Koulutus varmaan auttaa tässäkin asiassa, Dynasetissa tuumattiin. Uudesta sukupolvesta Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ-perheyrityskurssin kävi ensiksi Atte ja viime syksynä oli Annin vuoro. Reijo Karppinen on suorastaan HHJ-veteraani, sillä hän oli osallistunut historian ensimmäiselle HHJ-kurssille lokakuussa 2005!

Sisarukset tekevät tänä keväänä vielä HHJ-tutkinnon.

– Minusta tutkinto nyt vain kuuluu kokonaisuuteen, Anni Karppinen kuittaa.

”HHJ-kurssilla sisällöt alkoivat elää”

Sisarukset kävivät perheyrityksille suunnatun HHJ-kurssin.

– Kun Atte palasi HHJ-kurssilta, hänellä oli hurjasti ajatuksia. Aloimme soveltaa niitä, mutta vielä innokkaammin sovelsimme, kun palasin itse HHJ-kurssilta. Atte totesikin monesti, että mitä minä sanoin!

– HHJ-kurssilla Atelta kuulemani sisällöt heräsivät ja alkoivat elää. Yksi hänen mukanaan tuomista kehitysajatuksista oli ollut omistajastrategia, joka kannattaisi tehdä Dynasetissakin. En ensiksi ymmärtänyt sen hyötyä, mutta HHJ-kurssilla vakuutuin ja innostuin. Ymmärsin, että kolme ranskalasta viivaa sisällön kuvaamiseksi ei ehkä riitäkään, Anni Karppinen naurahtaa.

Omistajastrategiaa luodaan nyt Dynasetin perheneuvostossa, joka on perustettu hallituksen rinnalle. Myös idea perheneuvostosta on kotoisin HHJ-kurssilta.

– Hallituksessamme on nykyään yksi ulkopuolinen jäsen, ja haluamme pitää joitakin asioita perheen sisäisinä. Määrittelemme omistajastrategian tavoitteet ensin keskenämme. Ja koska olemme aika voimakkaita mielipiteissämme, aiomme hankkia fasilitaattorin saattamaan työn alusta pitäen oikeille raiteille, Anni Karppinen kertoo.

Perheyritysten liitto tarjoaa fasilitointia omistajaperheen keskusteluihin, jotka voivat liittyä omistajastrategian lisäksi omistajien tavoitteisiin ja arvoihin, sukupolvenvaihdokseen sekä perhe- ja omistajaneuvoston toimintaan.

Maanläheisiä esimerkkejä ja unelmointia

HHJ-perheyrityskurssista jäi kaikin puolin myönteiset muistot.

– Oli hienoa, että osallistujat olivat hallitustyössään eri vaiheissa. Pitemmälle ehtineet kertoivat kokemuksiaan esimerkiksi perheneuvostosta ja jakoivat oman hallitustyönsä käytäntöjä. Saimme hyvinkin konkreettisia vinkkejä, niitähän useimmat meistä olivat hakemassa.

– Perheyrityksissä omistajat tekevät töitä kädet savessa, joten ote asioihin oli kurssillakin käytännöllinen. Toki visiointia – tai unelmia – ja strategisia tavoitteita käsiteltiin sopivassa mitassa.

Anni Karppinen sai kurssilta myös itseluottamusta.

– Mielessäni ei käynyt koskaan, että tätä en pysty tuomaan normiarkeeni. Minussa heräsi jopa ajatus toimia joskus toisen yhtiön hallituksessa. Ehkä minulla olisi annettavaa vaikkapa viennin rakentamisessa.

Hallitustyötä ja strategisia pohdintoja

Omistajastrategian tekeminen on Dynasetin perheneuvoston kuluvan vuoden teema. Tänä vuonna aloitetaan myös uusi strategiakierros.

– Olemme noudattaneet tähän asti viisivuotista strategia- ja visiokautta, ja nykyinen strategiamme ulottuu vuoteen 2025. Koska maailma on kuitenkin muuttunut viime vuosina hurjasti, aloitamme uuden strategiakierroksen jo tänä vuonna ja osallistamme siihen henkilöstöä aiempaa laajemmin.

Ulkopuolisten hallitusjäsenten lisäämisestä keskustellaan.

– Itse asiassa olemme saaneet yhteydenottoja, mikä on positiivinen asia. Nyt tuumaamme, minkä tyyppistä osaamista tarvitsemme.

Dynasetin tavoitteena on perustaa tänä vuonna myyntitoimistot Saksaan ja USA:han.

– Meillä on tarvetta henkilölle, joka on tehnyt tällaista aikaisemmin. Samanmielisyyden sijaan etsimme asiaosaamista ja näkemyksellistä otetta, Anni Karppinen linjaa.Teksti: Päivi Eskelinen