17.02.2025 09:43
Varmaa on vain muutos – ja siihenkin voi varautua
20 vuotta tänä vuonna täyttävä Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ -koulutuskokonaisuus seuraa aikaansa ja päivittää sisältöjään säännöllisesti.
– HHJ-koulutusten ei pidä huojua muotitrendien mukana eikä hallitustyötä määrittävä osakeyhtiölakikaan ole muuttunut. Uudistukset ovat silti tarpeen, sillä maailma ja markkinat muuttuvat ja hallitustyön parhaat käytänteet elävät. Yrityksetkään eivät pysy vuodesta toiseen samanlaisina, HHJ-kehitysryhmän jäsen Sami Etula perustelee.
HHJ-kurssin uusimmassa päivityksessä on muutettu lähinnä sisältöpainotuksia, mutta jotain ihan uuttakin on tulossa, kuten kasvaminen hyväksi hallituksen jäseneksi -osio. Kasvamista hallitustyöhön sekä hallituksen toimintaa ja vastuita käsitellään ensimmäisellä jaksolla.
– Kehitysryhmä kuuntelee koulutettavien palautetta ja yritämme tavoittaa myös yritysten latentteja, piileviä, tarpeita. Kehittämisessä on kuitenkin keskityttävä siihen, mikä hallitustyössä on olennaisinta, Etula muistuttaa.
– Olennaisinta on, että hallituksen on kyettävä strategisilla päätöksillään turvaamaan yhtiön toiminta pitkällä aikavälillä. Siksi HHJ-kurssi ei ole se paikka, jossa yrityksiä koulutetaan EU-regulaatioihin. Ytimessä on hallitustyöskentely.
Johdatusta strategiseen ajatteluun lisätään
Sami Etulan vastuulla on HHJ-kurssin strategiatyötä käsittelevä 3. jakso, jolla luupin alle otetaan aiempaa enemmän hallituksen strategisen ajattelun kehittäminen.
– Strategisen ajattelun tarve on kasvanut, ja nykyään ymmärretään, että hallitus pystyy hyvällä strategiatyöllä tuottamaan yhtiölle eniten lisäarvoa.
– Ei maksimoida voittoja lyhyellä aikavälillä, vaan tehdään oikeita strategisia valintoja ja saavutetaan voittoa pitkällä aikavälillä siten, että yhtiö tekee sen yhteiskunnallisesti vastuullisesti ja toimii muutoinkin kestävällä tavalla. Näinhän tämä pitäisi nähdä. Kysymys kuuluukin, nähdäänkö.
Strategiat luotiin ennen kausiksi, ja valmis strategia saatettiin pitää visusti vain määrättyjen henkilöiden tiedossa. Nyt kelkka on kääntynyt täydellisesti. Yhä useampi yritys avaa strategiansa tai sen osia julkisesti.
– Strategiatyö on vaihtunut kausista rullaavaan ajatteluun. Maailmaa analysoidaan koko ajan. Mitä mikäkin asia signaloi? Mikä uusi ilmiö taustalla nostaa jo päätään? Ei ole vain yhtä tulevaisuutta, vaan joukko mahdollisia tulevaisuuksia, joista jokin toteutuu.
– Tulevaisuuteen katsominen ei ole helppoa, myönnetään, eikä se onnistu keneltäkään yksin. Siksi tarvitaan hallitus, ryhmä ihmisiä, jotka kykenevät tuottamaan tulevaisuudesta vaikkapa vain neljäsosa-ajatelmia. Puheenjohtajalla on tässä tärkeä herättelijän rooli.
Yhteisessä strategiatyössä hallitusjäsenten ajatelmat kasvavat kokonaisiksi ajatuksiksi, päätelmiksi ja vaihtoehtoisiksi skenaarioiksi.
– Pohditaan isoja asioita ja maailman tapahtumia, mutta tullaan koko ajan lähemmäs omaa toimintaympäristöä, sillä isoilla asioilla viisastelu ei johda mihinkään. Pitää nähdä, miten uudet ilmiöt vaikuttavat konkreettisesti ja mitä ne tarkoittavat meillä, meidän asiakkaillemme ja henkilöstöllemme. Pitääkö ansaita- tai toimintamalliamme ehkä muuttaa?
Korona oli vedenjakaja
Talentree Oy ja Hyväksytty hallituksen jäsen -koulutuksen taustavoimat Tampereen kauppakamari ja Hallituspartnerit ry teettivät viime syksynä suuren hallituskyselyn, johon vastasi yli 800 hallitusammattilaista. Keskeinen tulos oli, että strategiatyöhönsä tyytyväiset yritykset katsovat tulevaisuuteen luottavaisina.
Hyvä strategiatyö on yksi yrityksen menestystekijöistä.
– Jos tutkimus olisi tehty viisi vuotta sitten, keskeinen tulos olisi ehkä ollut toinen. Korona konkretisoi, miten kausiajattelua ja rullaavaa ajattelua noudattaneet yritykset selviytyvät. Kärjistetysti sanottuna korona herätti yritykset strategia-ajatteluun.
Tutkimus nosti esille myös hallituksen sisäisen monimuotoisuuden tärkeyden. Esille nousi varsinkin osaamisen diversiteetti, mutta myös ajattelun moninaisuutta tarvitaan. Kunnioittava ja eteenpäin vievä ilmapiiri tehostaa hallituksen työskentelyä.
– Hyvää ilmapiiriä ja luottamusta tarvitaan, jotta jokainen uskaltaa heittää niitä neljäsosa-ajatelmiaan ilmoille. Olennaistahan tällaisessa työskentelyssä ei ole se, onko kommentteineen oikeassa. Kyse on signaaleihin vastaamisesta ja hereillä olemisesta asiakasnäkökulmaa unohtamatta!
Sami Etula kertoo noudattavansa omassa hallitustyössään kolmen kuukauden suunnitelmaa.
– Kolme kuukautta on aikaväli, johon uskomme näkevämme. Seuraavat kolme kuukautta on arvio ja seuraavat kuusi kuukautta toive. Katsomme maailmaa koko ajan tällaisissa jaksoissa.
Strategiatyö on monitahoista, eikä aina niin kaunista
Strategiatyössä pyritään tietenkin saavuttamaan onnistuneesti oma tavoite. Mutta ei tässä vielä kaikki. Etula avaa strategiantyön sisältöä, joka on paljon moniulotteisempaa kuin ensiksi ajattelisi. Hänen esimerkkinsä ovat kuin suoraan nykyisestä maailmanpolitiikasta.
Oman tavoitteen saavuttamisen lisäksi strategiatyön tavoitteena voi olla löytää keinoja, joilla horjutetaan kilpailijaa. Yritetään johdattaa toinen osapuoli harhaan tai kuluttamaan aikaa johonkin, joka ei edistä sen tavoitteita.
– Venäjä osaa tällaisen hämmentämisen. Esimerkiksi kun vihreät miehet valloittivat Itä-Ukrainan vuonna 2014, se ei ensin tunnustanut, että maahantunkeutujat olivat heikäläisiä. Länsi hukkasi reagointiaikaa ja resurssejaan todistaakseen toista.
Strategiatyöllä voidaan myös pakottaa toinen osapuoli tekemään valintoja, joita se ei haluaisi tehdä.
– Jos yhtiön omistajastrategiassa tavoitteeksi on asetettu yrityksen myyminen tietyllä aikavälillä, toimeen voidaan tarttua luomalla markkinahäiriöitä.
Näin teki muun muassa Onnibus yhden euron matkalipuillaan ja ottamalla haltuun parhaimmat linjat. Kun se voitti linjojen kilpailutuksia, monen paikallisen bussiyhtiön oli tehtävä päätös suostuako alihankkijaksi pysyäkseen elossa.
– Strategiatyön neljäs ulottuvuus on, että muutetaan toimialan yhteisiä pelisääntöjä itselle edullisella tavalla, Sami Etula jatkaa.
Putin tekee tätä yhtenään, ja näin on toimittu viime aikoina sodankäynnissä Lähi-idässä. Trump rikkoo parhaillaan pelisääntöjä ilmoittamalla, että Panaman kanava ja Grönlanti kuuluvat USA:lle.
Strategiatyö kuulostaa – no, karulta.
– En tarkoita, että kaikkia noita toimia pitää tehdä, ja myös etiikan täytyy ohjata yrityksen toimintaa. Esimerkit konkretisoivat strategityötä, joka on pitkää ja syvällistä. Tarvitaan oma tavoite, ykköskohta, minkä lisäksi kolme muuta tapaa voivat tulla kyseeseen. Ja voihan olla, että oman toimialan pelisääntöjen rikkominen on samalla ansaintamalli, kuten on esimerkiksi lentoyhtiö Ryanairilla.
– Mutta sekin on totta, että lopputulemat ovat joskus karuja. Kun joku kasvaa, joku toinen kuihtuu. Julkisuudessa puhutaan mieluiten kauniista kasvutarinoista. On hienompaa kertoa uudesta strategiasta kuin kertoa, että rikoimme pelisääntöjä ja pakotimme kilpailijat tekemään itselleen epäedullisia valintoja.
Parempaa bisnestä, vähemmän ylikulutusta
Sami Etulan oma polku yritysten strategia-asiantuntijaksi ja kouluttajaksi on kulkenut välillä raskasta reittiä.
– Elämässäni on ollut muutama vakava pysäytys, joiden takia tunnen kiitollisuutta, että olen elossa. Olen päättänyt keskittyä siihen, mitä haluan tehdä.
– Strategiasta puhuessani koen, että puhun merkityksellisestä asiasta. Toivon, että kuulijoiden strateginen ajattelu muuttuu ja yritykset pystyvät muuttamaan toimintatapaansa, siirtymään kertakäyttökulttuurista kestävään toimintatapaan ja löytämään uusia malleja, joilla kulutetaan maailman resursseja entistä vähemmän.
– Lyhyesti sanoen parempaa bisnestä ja vähemmän ylikulutusta. Minulla on kuusi lasta, ja toivon, että voin aikanaan vastata lapsenlapsilleni, että en katsonut ekologista tuhoa sivusta. Tein sen, minkä osasin ja pystyin, Etula sanoo.
Sami Etula
- Vaikuttavuussijoittaja, yritysten uudistaja, hallitustyöskentelijä, HHJ-kouluttaja ja -kehittäjä. Erikoistunut yritysten isoihin uudistamistilanteisiin, myös omistajuuteen liittyvät kysymykset sekä strategiat.
- Koulutukseltaan diplomi-insinööri (strateginen ja innovaatiojohtaminen) ja kauppatieteiden maisteri (tietojohtaminen).
- Managing Partnerina Suomen Vaikuttavuussijoitus Oy:ssä ja yrittäjänä talousjohtajapalveluja tuottavassa Etula Group Oy:ssä yhdessä vaimonsa Marjaana Etulan kanssa.
- Tällä hetkellä hallitustehtäviä Suomen Vaikuttavuussijoituksessa, Stepone Techissä, Vevexissä ja Codetagissa.
- Kauppakamareiden valtakunnallisen koulutuspoolin valinta Vuoden kouluttajaksi 2023 ansioistaan HHJ-koulutuksissa.
Teksti ja kuva Päivi Eskelinen