Odotettu HHJ Pro avattiin huippuammattilaisen esityksellä

Kaisa Hietala kuvasi omaa työtään isoissa pörssiyhtiöissä. – Se on periaatteessa samanlaista kuin pk-yrityksissä, kokouksesta toiseen kiirehtimistä ja huolellista valmistautumista.
​​​​​​​

​​​​​​​Historian ensimmäinen HHJ Pro -ohjelma avattiin käymällä suoraan asiaan hallitustyön huippuammattilaisen johdolla. Kaisa Hietalan ajatukset hallituksesta toimintakulttuurin luojana herättivät heti vilkasta keskustelua ja kokemusten jakamista. Kaikesta näki, että uutta ohjelmaa oli odotettu.
Muun muassa Exxon Mobilin ja Smurfit Kappan hallituksissa toimiva Kaisa Hietala johdatti ohjelman teemoihin tarinoiden avulla. Hän kuvasi hallitusta, joka teetti toimitusjohtajalla lukemattomia selvityksiä, mutta ei perehtynyt niistä tehtyihin raportteihin. Toinen tarina kertoi hallituksen puheenjohtajaksi siirtyneestä yrittäjästä, joka yritti vesittää uuden toimitusjohtajan päätöksiä. Kolmas tarina oli omistajasta, joka hankki nöyrästi hallitukseen oikeanlaista osaamista.
Tarinoiden viesti oli, ettei hallituksille ole olemassa vain yhtä muottia. Hallitus on aina joukko ihmisiä, ryhmä, jota yrityksen senhetkinen tilanne ohjaa, mutta ennen kaikkea hallitus on se, joka näyttää suuntaa ja esimerkkiä.
– Hallituksen perustehtävät osakeyhtiölain mukaan ovat lisäarvon tuottaminen omistajille ja omistajien edun valvominen, strategian hyväksyminen ja toimitusjohtajan nimittäminen. Näiden lisäksi hallitus luo yrityskulttuuria ja luo sitä vahvasti omalla käytöksellään. Hallituksen on kyettävä myös luomaan ilmapiiri, jossa se pystyy haastamaan toimitusjohtajaa rakentavasti.

Selvitä, minkälaiseen hallitukseen lupaudut
Kaisa Hietala tahtoi tietää, mitä asioita paikallaolijat asettavat etusijalle puntaroidessaan tarjottua hallituspaikkaa.
Joku halusi perehtyä omistajastrategiaan.
– En enää koskaan lähde perheyhtiön hallitukseen, jossa on pelkkiä omistajia ja omistajastrategia puuttuu. Silloin olen kuin nyrkkeilypussi heidän välissään, yleisöstä kommentoitiin.
Toinen halusi selvittää, onko omistaja valmis laittamaan itsensä täysillä peliin.
Hietala neuvoi tutkimaan taustat ja kyselemään esimerkiksi omasta verkostostaan, tuntisiko joku ehdolla olevan yrityksen ja sen hallituksen.
– Omistajastrategian ja hallituksen osaamisprofiilin lisäksi moni on viime aikoina kertonut halustaan perehtyä hallituksen puheenjohtajan taustaan ja toimintatapoihin. Käytännössä tämä merkitsee useita keskusteluja hänen kanssaan.
Miten hallituskulttuuria sitten luodaan, jos hallitus kokoontuu vain muutaman kerran vuodessa?
– Olkaa proaktiivisia, ottakaa yhteyttä muihin hallitusjäseniin. Olen itse tutustunut heihin kuin työtovereihini. Kysyn myös, mitä he toivovat minulta. Lisäksi kannattaa sopia, miten jatkossa pidetään yhteyttä.

Osaamisprofiilit esille
Kaisa Hietala suositteli omistajia ja hallituksen puheenjohtajaa miettimään hallituksen osaamisia suhteessa yhtiön strategiaan. Avuksi voi tehdä jäsenistä osaamiskartan.
– Hallituksessa jaetaan myös rooleja. Olen kysynyt aina uudessa hallituksessa, mitä hattua minun halutaan erityisesti pitävän päässäni. Roolien on perustuttava kunkin omaan, vahvaan osaamisalaan.
– Kun tiedän, mitä minulta odotetaan, pidän itseni ajan tasalla näissä asioissa ja syvennyn erityisen hyvin rooliini kuuluviin hallitusmateriaaleihin.
Osaamiskartta voi olla yksinkertainen Excel-taulukko, jollaista Hietala kertoi itse käyttävänsä.
– On hyvä muistaa, että hallituksissa pitäisi olla monenlaisia ihmisiä, isolla pensselillä vetäviä ja heitä, joka erottavat pieniä yksityiskohtia. Kaikkia tarvitaan.

Missiona muutos kohti kestävää liiketoimintaa
Kaisa Hietala työskenteli Nesteellä reilut 20 vuotta ja johti viimeksi yhtiön Uusiutuvat tuotteet -toimialaa vuosina 2014–2019. Hietalan johdolla uusiutuvien polttoaineiden tuotannosta kasvoi aikaisemmin öljynjalostukseen keskittyneen Nesteen merkittävin liiketoiminta-alue.
– Päätin operatiivisen työurani voidakseni auttaa muita yrityksiä vastaavissa muutoksissa. Luonto pakottaa meidät uudistumaan. Bisnesmalleja, joita olemme pitäneet itsestäänselvyyksinä sukupolvien ajan, ei voida toteuttaa tulevaisuudessa.
– Vuodesta 2019 olen täsmähakenut itselleni kansainvälisiä hallituspaikkoja, joissa voin osallistua missioni toteuttamiseen mahdollisimman isossa mittakaavassa. Uskon, että muutos onnistuu, kun esimerkiksi energia-, metsä- ja kaivannaisteollisuudessa saadaan riittävän isot yhtiöt vetureiksi. Siksi olen nyt muun muassa Exxonin hallituksessa.
Hietala puhui osallistujille lopuksi kestävästä liiketoiminnasta.
– Kestävää liiketoimintaa ei voi päälle liimata omaan bisnekseen. On tehtävä kotiläksyt ja ymmärrettävä, mikä vastuullisuudessa ja kestävyydessä on pointtina juuri omassa yrityksessä.

– Selvittäkää, miten te yrityksenä voitte vaikuttaa asioihin ja mikä on juuri teidän prioriteettinne. Hiilijalanjäljen pienentämisen sijaan se voi olla tuoteturvallisuus tai ajatustyötä tekevissä yrityksissä vaikkapa työntekijöiden hyvinvointi.​​​​​​​

Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen iloitsi saadessaan avata historian ensimmäisen HHJ Pro -ohjelman. – Olemme luoneet yhdessä Hallituspartnerit ry:n kanssa HHJ-koulutusten sarjan, jolla on kansallista vaikuttavuutta, hän sanoi.
Armi Lampi ja Pekka Lipsanen olivat innoissaan Kaisa Hietalan esityksestä, joka käsitteli juuri sellaisia asioita, joita hekin olivat hallituksissaan miettineet. Molemmat kertoivat hakevansa HHJ Prosta työkaluja, tukea omille ideoille ja vahvistusta, että oikealla tiellä ollaan.

Lue lisää HHJ Prosta
​​​​​​​

Teksti ja kuvat Päivi Eskelinen