15.12.2021 12:21
Nyt kun äly tulee joka paikkaan, olisi outoa jos se ei tulisi myös hallitustyöhön!
HHJ-alumniseminaari 1.12.2021 "Millä tavalla hallitustyö muuttuu häiriötilanteesta palautumisen jälkeen?"
Ville Tolvanen – sijoittaja, hallitustyön ammattilainen, digitalisti, yrittäjä
Ville Tolvanen antoi HHJ-alumniseminaarin osallistujille uutta ajateltavaa. Joillakin hänen puheenvuoronsa käynnisti ajatusten myrskyn. Palauduttaessa häiriötilanteesta hallitustyön päivittäminen digiaikaan on ehkä yksi suurimpia mahdollisuuksia pk-yrityksen omistajille, johdolle, asiakkaille, yritykselle – kaikille.
Keskihintainen perheauto ennustaa matkan etenemistä melko hyvin. Miten suomalaisten yritysten hallitukset suoriutuvat tehtävistään? Omistajat-hallitus-johto -yhteistyöhön ei välttämättä olla aina tyytyväisiä. Kun joku kolmesta tahosta dominoi, vallitsee johdon epätasapaino eikä arvo välity yritykselle tai omistajille.
Ville Tolvanen esitteli tapoja, joita käyttöön ottamalla vanhanaikaisesta Hallitus vastaan toimitusjohtaja -mallista päästään siirtymään aitoa lisäarvoa tuottavaan hallitustyöhön.
Inspiraatio ei synny rutiinien suorittamisesta
Yrityksissä on käynnistettävä siirtymä selviytymisestä kohti inspiroitumista. On käännettävä hallitustyön nokka eteenpäin digitalisaation mahdollistamia työkaluja, alustoja ja prosesseja hyödyntäen.
Omistajan tehtävä on huolehtia siitä, että hallituksessa on puheenjohtaja, joka johtaa hallitustyöprosessia niin, että siitä tulee tulevaisuutta ennakoiva ja eteenpäin katsova. Digitaalisten työalustojen ansiosta niin hallitus, johto kuin omistajat voivat elää reaaliaikaisen tiedon varassa, ikään kuin jäätä murtaen.
Omistaja on oivallutettava
Sillä, miten omistaja suhtautuu omistamiseen, on vaikutusta omistajastrategiaan.
Hallitus tulisi mieltää yrityksen toimintaan merkittävästi vaikuttavana voimavarana.
BAAS -ajattelu tuo hallitustyön digiaikaan
Ville Tolvanen on kehittänyt BAAS (Board As A Service) -mallin erityisesti yhtiöille, joilla ei ole ulkopuolista hallitusta tai joilla ei ole kokemusta hyvästä hallituskulttuurista tai jotka haluavat parantaa hallitustyötään.
Palvelu lähtee omistajaportfolion ymmärryksestä, siitä miten omistaja-arvoa voidaan kasvattaa. Sitten tehdään omistajastrategia – tässä yhteydessä omistaja voi testata kuinka ammattimaisesti omistajuus on järjestetty. Ne muodostavat hallitustyön perustan.
Mitä korona-ajan jälkeen?
Proaktiivinen johtamiskulttuuri korvaa reaktiivisen johtamisen.
Johtaminen tapahtuu datalla, tiedolla ja ”insightilla”. Järjestelmä tuottaa mahdollisimman reaaliaikaista tietoa, joka välittyy mahdollisimman reaaliaikaisesti toimivalle johdolle ja hallitukselle sekä mahdollisesti myös omistajille.
Perheyhtiöissä ja omistajavetoisissa yhtiöissä voi olla haastavaa saada aikaan hallitukselle lokkiperspektiivi, josta yrityksen toimintaa ja tulevaisuutta katsotaan.
Pyrittäessä kohti jatkuvaa, tietoon pohjautuvaa ja eteenpäin katsovaa viestintä osana yritystoimintaa hallitustyökin tulee siirtymään perinteisistä neuvotteluhuoneista yhä enemmän kohti digitaalisia toimintaympäristöjä.
Teksti Anne Riekkola