Maailma muuttuu idea kerrallaan

Inka Mero on työskennellyt pitkään muun muassa YIT:n, Nokian Renkaiden ja Fiskarsin hallituksissa. Nykyään hän keskittyy pääomasijoitusrahasto Voima Venturesin kasvattamiseen.

Hallituspaikka 2023 -tapahtuma Tampereella avaa estradin rohkeille ja näkemyksellisille hallitustekijöille ja sijoittajille, jotka tekevät asioita omalla tavallaan. Yksi heistä on Inka Mero.

Inka Mero perusti vuonna 2019 pääomasijoitusrahasto Voima Venturesin, joka sijoittaa tiedelähtöisiin kasvuyrityksiin. Katseet ovat ideoissa ja teknologioissa, joiden vieminen eteenpäin vaatii aikaa, mutta jotka onnistuessaan auttavat ratkaisemaan aikamme isoja ongelmia.
​​​​​​​
Yritykset edistävät muun muassa vihreää siirtymää, kehittävät uusia lääketieteen ja terveysteknologian ratkaisuja ja auttavat kokonaisia toimialoja ottamaan kehitysloikkia esimerkiksi kvanttiteknologian avulla.

– Tavoitteemme on skaalata tieteeseen perustuvia ratkaisuja globaaleille markkinoille. Ratkaisuille on yhä suurempi tarve kaupungistumisen, luonnon monimuotoisuuden kuihtumisen ja väestön ikääntymisestä seuraavien terveysongelmien takia, Mero sanoo.

70 prosenttia Voima Venturesin salkkuyrityksistä on lähtöisin yliopistoista tai tutkimuslaitoksista tai niiden ekosysteemeistä. Se etsii yhtiöitä, joissa on vankan osaamisen lisäksi dynaamista kasvuyrittäjähenkeä, uskallusta kyseenalaistaa asioita ja rikkoa rajoja.

Salkkuyhtiöiden diversiteettiin, monimuotoisuuteen, suunnataan erityistä huomiota. Meron mukaan diversiteetti on yhtä tarkassa seurannassa kuin ympäristöön ja governanceen liittyvät asiat.

– Tälle on yksinkertainen syy: monimuotoiset yritykset menestyvät liiketoiminnallisesti paremmin. Tavoittelemme talentteja muun muassa Women-to-Boards-ohjelmallamme.

– Olemme tavoittaneet ohjelmalla huippuosaajanaisia, matchanneet heitä portfolioyritystemme hallitusten puheenjohtajien ja toimitusjohtajien kanssa ja saaneet heitä näin johtoryhmiin, advisoreiksi ja hallitusten jäseniksi, Inka Mero kertoo.

Women-to-Boards-ohjelmaa Mero kuvaa ”jalkatyöksi, joka oli tehtävä”. EU-direktiiviin sukupuolikiintiöistä pörssiyritysten hallituksissa hän suhtautuu hieman kaksijakoisesti.

– Henkilökohtaisesti en ole koskaan tarvinnut kiintiöapua, mutta direktiivi voi olla kuin katalyytti, joka saa yhtiöt pohtimaan hallitustensa kokoonpanoa. Asioillahan ei ole tapana muuttua ilman regulatiivista tai omistajien luomaa painetta.

– Jos direktiivi auttaa yrityksiä henkisessä muutoksessa, niin tervetuloa vain! Suomessa siirtyy ihmisiä sankoin joukoin eläkkeelle lähivuosina, joten olisi silkkaa hölmöyttä jättää talentteja hyödyntämättä.
Hallituspaikka-tapahtumassa Inka Meron aiheena on hallitustyö teknologian kasvuyrityksessä.

– Hallituksella on samat tehtävät kuin muissakin yhtiöissä, toimitusjohtajan nimittäminen ja hallinnon seuraaminen, mutta näiden lisäksi hallitus ja johtoryhmä käyvät keskenään hyvinkin tiivistä keskustelua strategiasta ja kasvun fokusoinnista.

Inka Mero sanoo omaksi vahvuudekseen pitkän, yli 25 vuoden kokemuksen kasvuyrityksistä.

– Se on kokemusta erilaisista liiketoimintamalleista, go to market -strategioista ja yritysten eri kehitysvaiheista. Olen mielestäni hyvä luomaan fokusta silloin, kun on päätettävä, mihin keskitytään. Annan lisäksi ymmärrystä arvonluonnin stepeistä eli minkälaisilla askelilla yhtiön arvoa kehitetään, jotta se kumuloituisi osakkeenomistajille merkittävänä arvonnousuna.

Hallituspaikka 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 1.11.2023. Keynote-puhujina Inka Mero, Kaisa Hietala ja Aku Vikström.

hallituspaikka.fi

Teksti Päivi Eskelinen