”Lukekaa trendejä, aistikaa heikkoja signaaleja, kuvitelkaa”

Elina Hiltunen esitteli kuulijoille valikoiman tulevaisuustyökaluja, joista yksi oli science fiction. Hän suositteli sitä myös organisaatioille. Esimerkiksi Intel, Disney ja Nato käyttävät science fictionia omassa ennakointityössään.

Futuristille tulevaisuus ei ole sumea, eikä ennalta arvaamaton. – Ajassamme on paljon vihjeitä tulevaisuudesta, kuten trendejä, megatrendejä ja heikkoja signaaleja. Niitä kannattaa myös organisaatioiden opetella lukemaan, Elina Hiltunen sanoo.
Maailman arvostetuimpiin futuristeihin kuuluva tulevaisuudentutkija, kirjailija ja kolumnisti Elina Hiltunen avasi HHJ-alumniseminaarissa näkemyksiään tulevaisuudesta koronan jälkeen ja kannusti kuulijoita ennakointityöhön.
– Jos tulevaisuuteen ei varauduta, se varmasti yllättää.
– Valitettavasti monessa organisaatiossa kuljetaan laput silmillä, eikä haluta edes miettiä, mitä saattaa olla tulossa. Toisaalta se ei ole ihme, sillä tulevaisuuden miettiminen voi tuntua kipeältä ja pelottavalta, hän sanoi.
Monelle organisaatiolle ja isolle osalle maailmaa korona oli täysi yllätys.
– Väittäisin kuitenkin, etteivät pandemiat ole yllätyksiä. Ne ovat luonnon villejä kortteja, shokkeja, kuten vaikkapa tulivuoren purkaukset.
– Itse puhuin villeistä korteista jo vuonna 2012. En sano, että olisin nähnyt tulevaisuuteen, mutta olen tulevaisuudentutkijana tutkinut myös historiaa ja havainnut, että asiat tapahtuvat tietyissä sykleissä ja voivat toistua.

Hitaat megatrendit, shokkeina iskevät villit kortit

Megatrendeiksi kutsutaan suuria, globaaleja muutoksia, jotka ovat kuin hitaasti kääntyviä valtamerilaivoja. Joskus kääntymistä vauhdittaa villi kortti, kuten pandemia.
– Trendit ovat megatrendejä huomattavasti pienempiä ja alueellisia ja liittyvät ehkä määrättyyn toimialaan, kuten asumiseen tai teknologiaan. Heikot signaalit puolestaan ovat pieniä, outoja, kiinnostavia asioita. Ne ovat aitoa tulevaisuustietoa, trendit ja megatrendithän ovat jo havaittavissa olevia faktoja.
– Oma listani vaikuttavimmista megatrendeistä on ilmastonmuutos, ekokriisi ja resurssien väheneminen, väestönkasvu, väestörakenteen muutos, kaupungistuminen, globalisaatio, vaurauden ja kulutuksen kasvu, eriarvoisuuden kasvu, digitalisaatio ja teknologian kehitys.
Megatrendeistä puhuminen on yleisesti ottaen vähän synkkää, mutta Hiltunen rohkaisee nostamaan kissan pöydälle.
– Pahimmat uhat ovat ilmastonmuutos ja ekokriisi, mutta toisaalta ne ovat myös mahdollisuuksia. Iso, globaali uhka vaatii ratkaisun, josta syntyy liiketoimintaa, joka puolestaan työllistää ihmisiä.
Hyviä megatrendejä Hiltusen mielestä ovat elämäämme helpottaneet digitalisaatio ja muu teknologian kehitys.

​​​​​​​Ennakointi on kuin paloharjoitus

Ennakointi ja skenaarioiden luominen organisaatioissa ovat verrattavissa paloharjoitukseen.
– Ne ovat ikään kuin ajan pelaamista ja harjoittelua etukäteen ikävien asioiden varalle.
– Ennakointia varten on tarjolla paljon materiaalia. Perehtykää esimerkiksi The World Economic Forumin aineistoihin. Myös eduskunnan tulevaisuusvaliokunta tekee hyvää työtä pitkän aikavälin raporteissaan.
Organisaatiossa ennakointityön työkaluna voi yksinkertaisimmillaan olla excel, johon kerätään yhdessä heikkoja signaaleja. Niistä luodaan skenaarioita ja verrataan niitä omaan strategiaan.
– Ennakointi on koko henkilöstön asia, Hiltunen muistutti ja toivoi hallituksille rohkeutta hankkia riveihinsä eri tavoin ajattelevia henkilöitä.
– Jäsenet eivät saisi olla samanlaisia, koska silloin myös kaikki ajatukset ovat samanlaisia. Hankkikaa hallituksiinne varsinkin nuorten näkemyksiä, hän kannusti.

Teksti ja kuva Päivi Eskelinen