Kun muutos tapahtuu yhdessä yössä

Emilia Vuorenmaa osallistuu Kauppalehden paneeliin tulevaisuuden hallitustyöstä Hallituspaikka-tapahtumassa Tampereella 30.11.2022.

Katso ohjelma hallituspaikka.fi.

”Yhtiön elinkaaren vaiheet ovat näkyneet hallituksissamme”

Kuusitoista vuotta sitten kaikki muuttui hetkessä tekniseen kauppaan erikoistuneessa Vuorenmaa Yhtiöt Oy:ssä. Toisen polven yrittäjän, toimitusjohtaja Timo Vuorenmaan äkillinen kuolema synnytti tyhjiön, johon ei ollut varauduttu.

– Ensijärkytyksestä toivuttuamme aloitimme veljeni kanssa nopeasti keskustelut avainhenkilöiden kanssa. Tietyllä tapaa oli heti selvää, että me jatkamme yritystä. Se tuntui helpommalta kuin alkaa miettiä perheyhtiön myymistä, muistelee Vuorenmaa Yhtiöiden toimitusjohtaja Emilia Vuorenmaa.

Isän kuollessa 26-vuotias Emilia opiskeli Oulun yliopistossa diplomi-insinööriksi. Veli Ville Vuorenmaa työskenteli perheyhtiössä myynnissä.

– Omat ura-ajatukseni eivät olleet kristallisoituneet vielä siinä vaiheessa. Meille lapsille oli annettu vapaus päättää omasta tulevaisuudestamme, mutta tietenkin kun kyse oli perheyhtiöstä, jossa olin itsekin työskennellyt nuoresta lähtien, ajatus jatkamisesta ei ollut vieras.

– Pelkistetysti voi sanoa, että käärittiin hihat ja alettiin perata isän työpöytää.

Yhtiössä kaikki oli onneksi hyvin. Arki pyöri mallikkaasti ja asiat hoituivat sitoutuneen henkilöstön tuella. Tunne samassa veneessä olemisesta oli vahva.

– Ajattelin jotenkin niin, että pilata tätä ei saa, mutta ehkä meillä on varaa vähän harjoitella.


Tuen tarve kasvaa muutoksissa

Hallitustyöskentelystä kaksikolla ei ollut alussa hajuakaan.

– Isän aikana yhtiössä oli yhden miehen hallitus, ja hänen jälkeensä hallitus olimme minä ja veljeni.

– Uskon, että näin yllättävässä sukupolvenvaihdoksessa toimiva hallitus olisi osaltaan auttanut meitä eteenpäin. Olen nykyään mukana Perheyritysten liitossa ja siellä sukupolvenvaihdokset ovat usein tapetilla. Kokemukseni perusteella olen muistuttanut hallituksen hyödyllisyydestä yllättävissä tilanteissa. Se voi olla myös advisory board, jollakin se on johtoryhmä. Pääasia on, että yrityksen asioita jaettaisiin useamman henkilön kesken.

Vuonna 2011 Emilia Vuorenmaa siirtyi syrjään operatiivisesta johdosta perhesyiden takia ja yhtiöön palkattiin ulkopuolinen toimitusjohtaja. Tämän jälkeen aloitettiin myös uuden hallituksen kokoaminen. Siihen hankittiin lisää teknisen toimialan ja tukkukaupan asiantuntemusta, ja talousosaamista vahvistettiin.

– Tässä vaiheessa osallistuin HHJ-kurssille ja kävin myös HHJ Puheenjohtajakurssin. Tykkäsin tosi paljon hallitustyöskentelyn kehittämisestä ja hyvien käytäntöjen opiskelusta. Uudet, ulkopuoliset hallituksen jäsenet osoittautuivat ammattilaisiksi ja toivat tehokkuutta työskentelyyn.

Vuonna 2017 oli jälleen muutosten aika. Yhtiössä tuli tarve vaihtaa toimitusjohtajaa, ja samaan aikaan yksi ulkopuolisista hallitusjäsenistä jätti paikkansa kiireiden takia.

– Palasin toimitusjohtajaksi ja palautimme myös hallituksen kokoonpanon lähtöruutuun ajatuksella, että kasaamme hallituksen pian uuden. Nyt elämme vuotta 2022, mutta hallitus on edelleen minä ja veljeni.


Johtoryhmätyöskentely on tiivistä

Emilia Vuorenmaa sanoo, että uuden hallituksen kokoaminen on jäänyt kaiken kiireen jalkoihin. Vuorenmaa Yhtiöt työllistää 50 henkeä ja sen liikevaihto on 11,6 miljoonaa euroa. Yhtiön toimipaikat sijaitsevat Lapualla ja yhdeksällä muulla paikkakunnalla Suomessa.

Viisi viime vuotta ovat olleet hektisiä.

– Vaihdan lennossa tilanteen mukaan omistajan, hallituksen jäsenen ja operatiivisen toimijan hattua.

Nykyään Emilian tukena on johtoryhmä, jonka rooli ja vastuunotto ovat vuosien mittaan kasvaneet. Johtoryhmätyöskentelyyn osallistuvat hänen lisäkseen yrityksen myyntijohtaja ja hankintajohtaja.

– Johtoryhmä ei tietenkään korvaa hallitusta, mutta kun kyse on pk-perheyrityksestä, jossa arki on nopeatempoista, johtoryhmä kykenee reagoimaan ripeästikin. Koen, että hyvällä operatiivisella johtamisella on tärkeä rooli tämänkokoisessa yrityksessä.

Hallituksen uudistamista ei ole suinkaan kuopattu.

– Emme ole sementoineet nykyistä tilannetta, vaan mietimme hallituspohjan laajentamista. Muutos kyllä tapahtuu, mutta sitten, kun sen aika on.

– Minusta on luonnollista, että yrityksen elinkaaren vaiheet näkyvät myös hallitusten kokoonpanoissa. Ratkaisumme ovat sopineet kuhunkin hetkeen.


Katseet eteenpäin hallituksen kanssa

Vuorenmaa pitää hallitustyöskentelyn tärkeimpänä tehtävänä tulevaisuuden visiointia.

– Olemme kasvaneet 75 vuoden aikana sekä orgaanisesti että yritysostoilla. Talouden suhdanteet näkyvät toki meilläkin, eikä käyrä ole noussut lineaarisesti, mutta kasvu on ollut maltillista ja varmaa.

– Hallituksen kanssa voisi visioida, millä muulla tavoin voisimme kasvaa kuin lisäämällä liikevaihtoa ja kuinka isoja paloja kannattaa haukata kerralla.

Osaamisen ylläpitäminen työntekijöiden eläköityessä, digitalisaatio ja työtapojen jatkuva kehittäminen ovat samoin tärkeitä teemoja, joihin sopivasti monipuolinen ja tarvittaessa omistajia haastamaan kykenevä hallitus voisi antaa näkemystään.

– Kaipaamani asiat eivät ole todellakaan mitään raketilla kuuhun -tyyppisiä.

– Haluan ympärilleni osaavia ihmisiä johtoryhmään ja hallitukseen. Olen sitä mieltä, että asiat eivät muutu paremmiksi, vaikka itse tekisin työtä kellon ympäri. Haluan nukkua yöni rauhassa ja viettää aikaa myös perheeni kanssa. Edeltävät sukupolvet ovat johtaneet yhtiötä perinteisesti, ehkä patruunamaisestikin, mistä olen tietoisesti pyrkinyt eroon, Vuorenmaa sanoo.


Teksti Päivi Eskelinen
Kuva Kristiina Borgenström, Tiina Lautamäki