Kokeilut ja fasilitointi ovat huomispäivän hallituksen työkaluja

Yritykset voisivat oppia startupeilta, kuinka asiat nähdään uudesta näkökulmasta, Aleksis Nokso-Koivisto sanoo.

Tulevaisuuden hallitustyöstä Tampereen yliopistossa luennoiva Aleksis Nokso-Koivisto suosittelee tutustumaan pienten kasvuyhtiöiden ja startupien toimintakulttuureihin.
– Startupin DNA:ssa on sisäänrakennettuna nopeat kokeilut ja kehittäminen, jotka perustuvat palautteeseen ja tiheään yhteydenpitoon asiakkaiden kanssa. Jos yhtiön suunta muuttuu nopeasti kokeillen, mikä on hallituksen rooli? Hallituksen ei kannata hypätä osaksi startupin pulppuilua, vaan löytää oma roolinsa, joka voi poiketa totutusta. Yksi startup kaipaa rakennetta, toinen haastamista ja kolmas tavoitteiden tai rajojen asettamista.

​​​​​​​Raikkailla työtavoilla startupit pyrkivät saamaan itsestään parasta irti.
– Myös vakiintuneissa yhtiöissä kannattaa kysyä, mitä ovat meidän kokeilumme. Miten luomme disruptiivisia ideoita ja uudistumme? Ja mikä on hallituksen antama lisärvo?

Nokso-Koivisto ehdottaa hallituksille rohkeita työtapoja.
– Vapaa keskustelu on toisinaan oikein hyvä tapa käsitellä asioita, mutta on paljon muitakin tapoja fasilitoida yhteinen työ tehokkaaksi.
– Esimerkiksi uudet kehitysideat jäävät usein piiloon ajattelun vinoumien takia. Vapaassa keskustelussa toistuu vinouma nimeltä ryhmäajattelu. Se tarkoittaa, että ryhmä jumiutuu nyökyttelemään ensiksi lausutuille fiksuille ajatuksille. Tätä voi taklata vaikkapa kirjoittamalla ensin ylös omia ideoita keskustelun pohjaksi. Tai jos tarkoitus on syventää ymmärrystä, voi joksikin aikaa rajata käyttöön vain kysymykset sekä tarvittaessa rajatusti vastaukset. Kysymysten avulla pääsee usein nopeasti johonkin tärkeään piilossa olevaan asiaan kiinni. Keinojen ei tarvitse olla tämän monimutkaisempia.

​​​​​​​Fasilitointi tunnetaan yrityksissä Nokso-Koiviston mukaan hyvin. Sitä voisi kuitenkin käyttää nykyistä rohkeammin, vaikka se vaatii vetäjältään riskinottoa, eikä lopputuloksen onnistumisesta voi olla täysin varma.
– Voisivatko fasilitoijat vuorotella? Entäpä jos seuraavassa strategiapäivässä kokeilisitte muutamaa uutta menetelmää? Tai jos jo listapalaverissa käsittelisitte asioita jollakin uudella tavalla, hän ehdottaa.

Teksti ja kuva Päivi Eskelinen

Tulossa: HHJ Pro – tulevaisuuden hallitustekijä!
HHJ Pro on Suomen laajin hallitustyön koulutusohjelma omistajille, hallitustyötä tekeville ja toimitusjohtajille, jotka haluavat nousta seuraavalle portaalle tulevaisuuden hallitustekijänä.

HHJ Pron avulla

  • nostat osaamisesi tulevaisuuden hallitustyön vaatimalle tasolle
  • tavoitat korkean profiilin hallitusosaajaverkoston
  • vahvistat omaa arvoasi hallitustyö osaajana
  • hyödynnät monimuotoista oppimista, käytännön esimerkkejä, vertaisoppimista, keskustelua, tutkimuksen uusimpia tuloksia ja tulevaisuuteen katsovia asiantuntijoita.