11.01.2024 10:49
Strateginen ajattelu kehittyy neljän pysähdyksen taktiikalla
Antti Haapakorva kutsuu itseään osuvasti hallitusherättäjäksi. Hän on myös tietokirjailija, kasvuyrittäjä Talentree Oy:ssä, hallitusammattilainen ja Hyväksytty hallituksen jäsen HHJ PJ -koulutusten pidetty asiantuntija. Uusin meriitti on Vuoden nuori hallitustekijä 2023.
Kun Savon strategistit Antti Haapakorva ja Mika Sutinen kirjoittivat kirjaansa Pelastetaan strategia!, he tekivät ällistyttävän havainnon: vain yksi neljästä yrityksestä oli tyytyväinen strategiansa toimeenpanoon.
– Ja me tutkimme sentään valikoitunutta ja valistunutta kasvuyritysten joukkoa, Haapakorva huomauttaa.
Toimeenpano on yleensä siis strategiprosessin heikoin lenkki. Mikä neuvoksi?
– Kuten kirjamme alaotsikko ”pöytälaatikosta päivittäiseksi työkaveriksi” vihjaa, strategiatyöstä kannattaa riisua turha vaikeus ja lähestyä sitä oman organisaation kypsyyden ja kykyjen mukaan. Eli ei tehdä strategiasta akateemista harjoitusta, vaan suhtaudutaan siihen kuin minkä tahansa taidon treenaamiseen. Keskinkertainenkin strategia voi olla ihan hyvä, kunhan sitä toteutetaan.
Ymmärrys. Näkemys. Valinnat. Toteutus.
– Tämä on yksinkertainen runko, niin sanottu neljän pysähdyksen taktiikka, jolla organisaatio voi harjoitella strategista ajatteluaan. Vaikeusastetta voi lisätä sitä mukaa, kun oma ajattelu kehittyy.
Kun strategia istuu omaan organisaatioon ja tuntuu hyödylliseltä, sitä halutaan soveltaa arkisessa toiminnassa.
– Termi strategian jalkauttaminen pitäisi kieltää. Parempia ovat toteuttaminen, yhdessä tekeminen, todeksi eläminen. Niistähän siinä on kysymys.
Antti Haapakorva toivoo, että henkilöstön rooli strategiaprosesseissa olisi mahdollisimman iso.
– Nykyihminen ei sitoudu päätöksiin, joita hän ei ole saanut olla tekemässä. Sama kuin puolisosi tekisi asuntokaupat molempien puolesta kysymättä mielipidettäsi, ja vaikka asunto olisi kaikin puolin sopiva, varmasti jokin jää hiertämään.
– Mitä enemmän voimme käyttää yhteisiä aivoja strategiamatkan kulkemiseen, sitä enemmän ihmiset sitoutuvat päätöksiin. Silloin ei välttämättä eroteta, että tässä tehtiin strategiaa ja nyt toteutamme sitä. Asiat vain lähtevät imeytymään arkeen.
Haapakorvan mielestä strategian toteuttaminen on lopulta sitkeyslaji ja pitkälti projektinhallintaa.
– Yrityksen johtamisjärjestelmässä pitäisi varmistaa, että kun olemme hirveästi käyttäneet aikaa meille kaikista tärkeimmän miettimiseen, maaliin puristamisen olisi onnistuttava perusarjenkin keskellä.
Hallitus tukee, auttaa ja kirittää
Antti Haapakorvan mielestä hallitus voi olla erinomainen työkalu yrityksen strategisen ajattelun kehittämisessä.
– Jos hallituksessa on ulkopuolisia jäseniä, keskustelun lentokorkeus nousee luontaisesti, sillä heidän katseensa ovat yleensä päivittäisten asioiden yläpuolella: Mitä mahdollisesti on tulossa? Mitä tuon seuraavan metsikön takana lymyää?
Hallituksen kannattaa myös seurata strategiatyötä aktiivisesti ja pyytää säännöllisesti selvityksiä toteuttamisen edistymisestä. Pieni pakko on paras muusa.
– Hallituksen tehtävä on tukea, auttaa ja tarvittaessa kirittää, jos homma uhkaa jäädä piippuun. Toimivan johdon on kuitenkin oltava itse aktiivinen ja omistettava strategia. Se ei voi syntyä hallituksesta valuttamalla.
Kolme sääntöä strategiatyölle
• tunnista organisaatiosi strategiaosaaminen
• ota mukaan mahdollisimman moni
• pidä katse toteutuksessa
Kuuntele Antti Haapakorvan HHJ BoardCast -haastattelu Spotifysta tai YouTubesta.